Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че администрацията на Тръмп строго ще контролира компаниите, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, въпреки решението от миналия месец да се облекчат ограниченията за фирмите, съобщава "Ройтерс".

"Министерството на финансите ще следи за това "Ен+" и "Русал" да изпълнят тези ангажименти. Ако тези компании не успеят да спазят условията, те ще се сблъскат с много реални и бързи последици, включително повторното налагане на санкции", коментира Мнучин.

Той разговаря с депутатите два дни след като демократите го помолиха да проведе брифинг за членовете на Парламента относно решението за санкции, едно от първите им действия, откакто партията пое контрола над камерата миналата седмица.

Новоназначените лидери на демократите в седем комисии писаха на Мнучин, като се позоваха на отговорността си да контролират опитите на Русия да се намеси в изборите в САЩ и други "враждебни действия".

Демократите искат обяснения от Мнучин за облекчени санкции срещу руски компании

Демократите искат обяснения от Мнучин за облекчени санкции срещу руски компании

Фирмите са свързани с руския олигарх Дерипаска

Мнучин бе председател на националния финансов съвет за кампанията на президента Доналд Тръмп за 2016 г. Демократите ясно заявиха, че планират да разследват Русия и нейните възможни връзки с президентските избори през 2016 г.

След брифинга, председателят на парламента Нанси Пелоси заяви пред репортери, че е "загуба на време" и критикува Мнучин, като някой, който просто чете от некласифицирано изявление.

Мнучин коментира, че уважава Пелоси, но е "шокиран" от нейния коментар. Той каза, че е отговорил на въпроси на много членове.

В писмото си председателите на комисии поискаха също да се отложи изпълнението на решението за облекчаване на санкциите. Няма индикации, че администрацията ще направи това.

Министерството на финансите обяви на 20 декември, че ще премахне наложените през април санкции върху основните дейности на Дерипаска, включително алуминиевият гигант "Русал", компанията майка "Ен+" и енергийната компания "ЕвроСиб Енерго".

Компаниите се съгласиха да се преструктурират, за да намалят дела на Дерипаска. Олигархът остава в списъка за санкциите.

"Една от целите на санкциите е да се промени поведението, а предложените дерогации на компаниите, които Дерипаска вече няма да контролира, показват, че санкциите могат да доведат до положителна промяна", добави Мнучин.

Законодателите биха могли да се опитат да приемат решение за неодобрение на решението на Министерството на финансите, но приемането ще изисква одобрението както на Парламента на Демократическото мнозинство, така и на Сената, където колегите на републиканците на Тръмп притежават мнозинството от местата и е малко вероятно да нарушат политиката му.

На 26 декември, Белият дом се опита да успокои "ужасеният" Уолстрийт след атаката на Тръмп срещу ФЕД. Ръководителят на ФЕД не е изложен на риск да загуби работата си, а президентът Доналд Тръмп е доволен от своя министър на финансите. Запитан дали службата на Джером Пауъл е в безопасност, икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет коментира: "Да, разбира се, на 100%."

Тръмп вдигнал мерника и на Стивън Мнучин

Тръмп вдигнал мерника и на Стивън Мнучин

Нова оставка в Белия дом