Генерал-полковник Генадий Жидко, висш командир на руската армия, който беше уволнен, тъй като Москва претърпя неуспехи във войната в Украйна, почина на 57-годишна възраст, съобщи регионален губернатор в сряда, пише Newsweek.

Бившият командир на руския Източен военен окръг и бивш заместник-министър на отбраната на Русия почина в Москва "след продължително боледуване", съобщи губернаторът на Хабаровския край Михаил Дегтярев в публикация в Telegram.

Жидко е бил началник-щаб на руските въоръжени сили в Сирия през 2016 г., а през 2018 г. е назначен за командир на Източния военен окръг. Той стана заместник-министър на отбраната през 2021 г.

Той беше отстранен от поста си на командир на Южната групировка на силите през октомври 2022 г. и заменен от генерал Сергей Суровикин само след месеци на служба. Уволнението му дойде, когато Русия понесе тежки загуби във войната.

Дегтярев не уточнява причината за смъртта на Жидко.

"Имах късмета да познавам този човек, много внимателен към нуждите на обикновен войник и много усърден в службата. Именно тези командири се наричат командири", пише Дегтярев. "В Сирия Генадий Валериевич ръководеше щаба на групировката на нашите войски, в Хабаровск беше командир на войските на Източния военен окръг, в Москва - заместник-министър на отбраната на Русия."

Уволнението на Жидко миналата година дойде, когато Украйна започна успешна контраофанзива в южния град Херсон и в североизточния район на Харков, при което нейните сили възвърнаха части от територия, завзета от Русия по време на войната.

По това време британското министерство на отбраната заяви като част от ежедневната си оценка на войната, че лошото представяне на руските въоръжени сили по време на нахлуването в Украйна е струвало скъпо на руското военно ръководство, което много вероятно е довело до уволнението на поне шестима руски командири от началото на военните действия през февруари 2022 г.

"Тези уволнения се допълват от най-малко 10 руски генерали, убити на бойното поле в Украйна. Кумулативният ефект върху последователността на командването вероятно допринася за руските тактически и оперативни трудности", каза тогава министерството.

Жидко е удостоен със званието Герой на Русия през 2017 г.

Без обвинение Суровикин е държан под домашен арест

Без обвинение Суровикин е държан под домашен арест

На висшия военен са забранени всякакви контакти