Жителите на град Каухайоки във Финландия почитат паметта на убитите вчера студенти. Националният флаг на Финландия е наполовина спуснат в цялата страна, съобщават световните медии.

Телата на убитите са изпратени в Хелзинки за разпознаване. Процесът е труден, тъй като Саари е подпалил училището и няколко от телата са силно обгорени.

От Националното бюро за разследване съобщиха, че 8 от жертвите са студентки, а другите две жертви са от мъжки пол. Единият е студент, а за другия за смята, че е бил преподавател в колежа. Следователите съобщиха, че малко преди да направи опит за самоубийство, Саари е ранил сериозно друго момиче от колежа.

Припомняме, по време на стрелба вчера 22-годишният студент Мати Юхани Саари от колежа в Каухайоки застреля 10 души, рани много други и се простреля в главата. По-късно убиецът почина от раните си в болница. Смята се, че Саари е планирал стрелбата от 2002 г.

Вчерашната стрелба събужда спомените от подобна трагедия от миналия ноември, когато студент застреля 8 души в училище в Туусула.

Студенти от същия колеж споделят, че винаги са смятали малкото градче за спокойно и сигурно, но убежденията им са разколебани след вчерашния инцидент.

„Уплашена съм и не знам какво да направя. Мислех, че тук е сигурно. Цял живот съм била тук. Това е малък и защитен град, но вече не съм убедена, че тук е спокойно," споделя едно от момичетата, присъстващи на бдението в памет на жертвите.

Вчера вътрешният министър на Финландия съобщи, че Мати Саари е използвал 22 калибър пистолет по време на стрелбата в колежа. Той има разрешително за притежание на оръжие от август тази година.

Финландският министър-председател призова за по-строги закони за притежание на оръжие след стрелбата вчера.

Премиерът заяви, че се обмисля и забрана за притежание на лично оръжие.

"Трябва да затегнем значително закона. Относно пистолетите, които могат лесно да се пренасят, трябва да се запитаме дали трябва да са разрешени за частни лица," категоричен е премиерът.

"Въпросът е за какви видове оръжия трябва да се дава разрешително. След тези случаи трябва да се запитаме дали изобщо носенето на пистолет да е законно", заяви още министър-председателят на Финландия.