Почти 20% от учащите в гимназиите и университетите в Индонезия подкрепят създаването на халифат в най-голямата мюсюлманска страна в света въпреки сегашното светско правителство, показва проучване от тази седмица, цитирано от "Ройтерс".

През последните години дългогодишната религиозна толерантност в Индонезия е подложена на изпитание от ислямски групи, които с твърдолинейните си възгледи се промъкват в обществения и политическия живот на младата демокрация.

По-голямата част от индонезийците практикуват умерена форма на исляма и страната има значителни малцинства от индуси, християни и хора, които се придържат към традиционни вярвания. Религиозното многообразие е залегнало в конституцията им.

Изследването на базираната в Джакарта организация е проведено сред над 4200 мюсюлмански студенти, най-вече във висши училища и университети на остров Ява, където живеят повече от половината население на страната.

Почти един от всеки четирима ученици заявява, че в различна степен са готови да водят джихад, за да постигнат халифат.

"Това показва, че нетолерантните учения вече са влезли в най-големите университети и гимназии", заявява в свой доклад "Алвара", провели проучването.

"Правителството и умерените ислямски организации трябва да започнат да предприемат осезаеми стъпки и да присъстват в студентските среди с език, който е лесен за разбиране", добавя докладът.

Говорител на президентството е отказал да коментира констатациите.

Индонезийският президент защитава плурализма от екстремистката заплаха

Индонезийският президент защитава плурализма от екстремистката заплаха

Запазване на конституцията, единството на Република Индонезия и единството в многообразието

Ислямски групи поддържащи твърда линия в края на миналата година доведоха до масови улични митинги с десетки хиляди мюсюлмани срещу християнина губернатор на столичната провинция Джакарта в Индонезия. Недоволните настояваха той да бъде арестуван и съден.

Повод за гневната им акция са негови изказвания от предизборна кампания през септември 2016 г., в които той обидил исляма, според тях. Участници са заявили, че законът трябва да бъде спазен и управникът да бъде съден за богохулство.  Басуки Чахая Пурнама, по-известен като Ахок, бе първият от половин век губернатор на Джакарта, който не изповядва исляма.

Мюсюлманин измества християнин на поста губернатор на Джакарта

Мюсюлманин измества християнин на поста губернатор на Джакарта

Аниес Басведан е събрал 58 на сто

Групи като Фронта на ислямските защитници (FPI) призовават за налагане на закона за шериата в страната и смятат, че нейните лидери трябва да бъдат само мюсюлмани.

Изследването все пак показа, че по-голямата част от учениците не са съгласни с насилието и установяването на ислямски халифат.

Властите нееднократно предупреждават срещу покачващото се влияние на радикалният ислям сред студентските организации и в учебните заведения.

Президентски указ, забраняващ на всички граждански организации, за които се смята, че са против светската държавна идеология в страната, бе одобрен от парламента миналия месец.

Президентът Видодо е провел срещи в ислямските училища в страната, като подчертава разнообразието на Индонезия и значението на националното единство. През септември Видодо призова в конференция с около 3000 ректора на университети за популяризирането на светската идеология на страната "Панкасила" в образованието.