Индонезийският президент заяви, че най-голямото мюсюлманско мнозинство в света трябва да се събере, за да посрещне заплахата от екстремизъм и да запази конституцията, която залага на религиозната свобода и разнообразието, съобщава Ройтерс.

В реч пред парламента преди деня на независимостта в четвъртък президентът Джоко Уидодо се позовава на необходимостта от справяне с неравенството в най-голямата икономика в Югоизточна Азия и справяне с заплахата от радикализъм.

Индонезийската полиция вчера арестува петима заподозрени ислямисти с боеприпаси и химикали близо до столицата Джакарта, които според тях са предвидени за бомбени атентати в президентския дворец в края на август.

В Индонезия разкриха предполагаем химически атентат в президентския дворец

В Индонезия разкриха предполагаем химически атентат в президентския дворец

Полицията е загрижена, че заподозрените екстремисти се усъвършенстват все повече

Религиозното напрежение в Индонезия нарасна от края на миналата година, след като ръководени от ислямисти дадоха тогавашния губернатор на Джакарта, (член на така нареченото двойно малцинство, етнически китаец и християнин), на съд по време на изборите в града, заради твърдения, че е обидил Корана.

"Искаме да работим заедно не само за създаване на справедлива икономика, но и за идеологическо, политическо, социално и културно развитие", каза Уидодо.

"В сферата на идеологията трябва да засилим националния си консенсус за запазване на Панкасила, конституцията от 1945 г., единството на Република Индонезия и "Бхинека Тунгал Ика " (единство в многообразието)", допълва той.

Панкасила е държавната идеология на Индонезия, която включва вяра в бога, единството на страната, социалната справедливост и демокрацията, и която затвърждава религиозното разнообразие в официално светска система.