Индонезийската полиция арестува пет заподозрени ислямисти с боеприпаси и химикали близо до столицата Джакарта, които според тях са за бомбени атентати в президентския дворец в края на август, съобщава Ройтерс.

Двама от петимата, съпруг и съпруга, са депортирани от Хонконг заради разпространение на радикална идеология, като групата е изичавала и техники за създаване на бомби чрез уебсайт, управляван от индонезийци, за който се смята, че са бойци на ИДИЛ в Сирия.

Полицията е загрижена, че заподозрените екстремисти се усъвършенстват все повече, след като бомби с двойно херметично налягане убиха трима полицаи на автогара в Джакарта през май.

"Това е може би първият път, когато такъв метод е използван в Западна Ява, включващ много опасни химикали", каза говорителят на провинциалната полиция Юсри Юнус, добавяйки, че няколко магазина са отказали да продадат химикалите на заподозрените.

Звеното за борба с тероризма, които откриват химикалите при акция в къща в Бандунг, на 120 километра югоизточно от Джакарта, съобщават, че са почувствали парене и зачервяване на кожата, когато влизат в къщата.