Виена подарява по 50 евро на семейство за посещение на ресторант, съобщава сайтът "ое24". Нестандартната мярка цели да подпомогне гастрономията, сериозно засегната от кризата с коронавируса, и влиза в сила от средата на юни. Тогава всяко домакинство от ще получи ваучер до 50 евро от местната управа.

От петък заведенията в австрийската столица отново отварят врати.

Кметът Михаел Лудвиг обясни, че от офертата могат да се възползват всички 950 000 домакинства с постоянно пребиваване във Виена, като едночленно домакинство ще получи ваучер за 25 евро, а ако домакинството се състои от повече хора, ще се отпускат по 50 евро. Средствата ще могат да бъдат използвани във всички участващи в акцията ресторанти и кафенета до края на септември. Има обаче и уловка - ваучерът не дава право да се консумира алкохол.

Акцията ще струва на градския бюджет 40 милиона евро.

Градоначалникът е категоричен, че идеята е изпълнима от финансова гледна точка. Според него заведенията за обществено хранене са се справили добре през последните години, за да могат да използват необходимите средства в трудни моменти.

Във Виена има 6 000 хранителни обекта с около 60 000 служители, както и около 3 000 кафенета. Местната гастрономия реализира около 1,4 милиарда евро годишно. С ваучерите виенчани ще бъдат стимулирани да посетят любимите си кафенета и ресторанти, като по този начин ги подкрепят в тежката ситуация.