Подготвя се втора среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун, която се планира да се проведе в Швейцария, съобщава японската агенция "Киодо".

Преговорите, които ще са с акцент подробно обсъждане на въпроса за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, както и въпроса за възстановяване на дипломатическите отношения, могат да се състоят в Берн, Женева или Давос, отбелязва медията, позовавайки се на дипломатически източници.

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

Източниците поясниха пред медията, че през следващите шест месеца се очаква Пхенян активно да се обвърже с преговори с Вашингтон, Пекин и Сеул и поради тази причина КНДР изпраща свои представители в швейцарски градове, за да открият потенциално място за преговорите.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Пхенян на двудневна визита. По време на разговорите се очаква Ким и Помпео да обсъдят въпроса за възстановяването на дипломатическите отношения.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

През последните месеци се стабилизира ситуацията на Корейския полуостров, след като президентът на Република Корея Мун Дже-ин и Ким Чен-ун проведоха два кръга преговори.

На 12 юни в Сингапур пък се проведе историческа среща между президента на САЩ Доналд Търмп и Ким.