Подпалиха автомобили на турската дипломатическа делегация в Солун рано тази сутрин, съобщават гръцки и други медии.

Два автомобила са напълно унищожени от пожара. Те са запалени в 04,45 и 04,55 часа местно време. Нанесени са щети и по други автомобили, паркирани до дипломатическите коли.

Полицията и пожарната служба в Солун провеждат разследване, пише "Катемирини" и отбелязва, че единият от изгорените автомобили е на турското консулство в града.

Атаките са извършени на фона на засилената турска риторика за суверенните права на страната в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Анадолската агенция пише, че две коли на турски граждани в Гърция са били запалени тази сутрин. Колата на търговското аташе към турското консулство е изгорена пред дома му. Подпалвачите са атакували друг автомобил на турски гражданин, който работи за международна организация.

Няма пострадали хора.

"Хюриет" пише, че са унищожени две коли, а други четири са с щети.

Министерството на външните работи на Гърция осъди вандалския акт. Според ведомството "подобни действия са безотговорни и недопустими". Министерството допълва, че действията са "срещу принципите на политическата култура на Гърция". Заключава се, че гръцките власти ще предприемат всички необходими мерки за изправяне на виновните пред правосъдието.

Предполага се, че зад палежите стоят анархисти.