Траурна автоколона превози тленните останки на 613 жители на босненския град Сребреница, жертви на масовите убийства през лятото на 1995 г.  Те ще бъдат погребани в понеделник на гробището в Мемориалния център в Поточари, съобщи  агенция „Новости".

Днес траурната колона премина през Сараево, съпроводена от роднини на жертвите, политици, представители на дипломатическия корпус и граждани. Много от жителите на Сараево хвърляха цветя по пътя на колоната

През юли 1995 г. армията на босненските сърби, водена от Ратко Младич, отне живота на над 8000 мюсюлмани. Обсадата на Сребреница и масовите разстрели на мъжкото население се смятат за едни от най-кървавите епизоди на войната в Босна и Херцеговина, продължила от 1992 г. до 1995 г.

Всяка година на 11 юли се погребват телата на идентифицирани жертви на масовите убийства. През тази година ще бъдат погребани тленните останки на млада жена и 612 мъже, родени между 1931 г. и 1978 г.
Досега в Поточари са погребани 3749 души.

Град Сребреница се намира в източната (сръбска) част на страната. Към момента тя е  разделена на две части - мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и  Босна и Херцеговина и Република Сръбска