Британският певец Сър Пол Макартни призова руския президент Владимир Путин да се намеси в полза на задържаните в Русия 30 активисти на "Грийнпийс" в писмо.

Посланието му публикувано на сайта на световната звезда, се посочва, че "Грийнпийс не е антируска организация".

"Според моя опит те имат склонност да вбесяват всички правителства и никога не приемат пари от предприятия или правителства. Те са преди всичко пацифисти", посочва Макартни, цитиран от Франс прес.

"Ненасилието е съществена част от това, което са. Те казват, че са готови да отговарят за това, което са направили, така че не може ли да се намери начин да се излезе от ситуацията, който да е от полза за всички?", пита Макартни.

„ Ще бъде страхотно, ако това недоразумение се реши на време, за да могат протестиращите да се приберат при семесйтвата си за Коледа." пише той.

Той напомня на Путин, че преди 10 години е пял на Червения площад в Москва, а още преди 45 години е написал песен за Русия за Белия албум на "Бийтълс".

По това време във Великобритания "не беше модерно да се казват хубави неща за тази страна", напомня Пол Макартни. Той цитира текста на песента "Обратно в СССР", за да призове за връщането на активистите на Грийнпийс в страната им. Писмото е публикувано на сайта на певеца, след като той не е получил досега отговор.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи обаче, че в Кремъл не е получавано писмо от Макартни.

"Не можем да водим диалог чрез медиите", добави той.