Преговорите за съставяне на правителство в Северна Ирландия завършиха с провал, съобщават световни агенции.

Само преди два дни основните католически и протестантски партии обявиха, че са близо до разрешаването на 13-месечната политическа безизходица.

Двете страни взаимно се обвиняват за продължаващата криза, която остави 1,8-милионното население на Северна Ирландия без функционираща администрация повече от година.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър заяви, че преговорите с ирландската националистическа партия Шин Фейн за възстановяване на споделеното правителство "завършиха с неуспех".

Снимка 340331

Източник: ЕПА

Според нея в момента няма перспективи тези разговори да доведат до сформиране на правителство.

От Шин Фейн пък обвиниха юнионистите, че са се оттеглили от подготвяното споразумение в последния момент.

Политическата криза заплашва договореностите за споделяне на властта, което е ключово постижение от мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на десетилетия кръвопролития в Северна Ирландия.

Католическо-протестантското правителство се разпадна през януари 2017 г. заради скандал, свързан с проект за зелена енергия. Разривът се разшири заради културни и политически проблеми, които разделят британските юнионисти от ирландските националисти.

Снимка 340330

Източник: ЕПА

Искането на Шин Фейн за защита на ирландския език се превърна в ключов проблем.

Арлин Фостър каза, че партията й е склонна да се договори за езиковите и културни въпроси, но според нея искането на Шин Фейн да се съхрани статутът на ирландския "не е справедливо и балансирано" и не уважава "юнионизма и британската идентичност" на протестантите в Северна Ирландия.

Много юнионисти разглеждат насърчаването на ирландския като опит за подкопаване на британската идентичност на Северна Ирландия и като стъпка на Шин Фейн към крайната й цел - присъединяване към Република Ирландия.

Еднополовите бракове също са пречка. Те са незаконни в Северна Ирландия, но узаконени във Великобритания и Ирландия. Шин Фейн иска да бъдат въведени в Северна Ирландия, докато ДЮП са против.