Използването на евро валутата в световен мащаб се увеличи от рекордно ниските нива през миналата година. Като един от факторите е пренебрегването на щатския долар заради нестабилните американски политики и притесненията от вдигането на основните лихви на САЩ.

Това съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от "Ройтерс". 

ЕЦБ намали прогнозата за ръста през 2020 и 2021 г. и отложи вдигането на лихвите за догодина

ЕЦБ намали прогнозата за ръста през 2020 и 2021 г. и отложи вдигането на лихвите за догодина

През следващата година банката очаква 1,4% ръст (-0,2%)

Търсенето на еврото, втората най-използвана валута в света след долара, падна до исторически нива през последното десетилетие. Но промяната говори за безпокойство от политиките на САЩ и растящо доверие относно бъдещето на еврозоната, която оцеля при най-голямото си изпитание по време на дълговата криза.

Делът на еврото в глобалните резерви в чужда валута, емитирането на дългове и депозити и непогасени заеми се увеличи, обяви ЕЦБ.

"Предимно диверсификация от долара, от което печели еврото", обяви Беноа Кьоре, член на Управителния съвет на ЕЦБ, при представянето на доклада. Той добави, че видимият напредък в реформите и растящите перспективи в периферията на блока засилват търсенето на еврото.

В глобалните резерви в чужда валута делът на еврото се е увеличил с 1,2 процентни пункта до 20,7%. Въпреки че е далеч зад долара (61,7%), това е историческо дъно за щатската валута.

Европейската комисия си постави за цел да засили световната роля на еврото.

Делът на еврото при емитирането на дълг в чужда валута се е увеличил с 2,5% до 22,7 на сто, при глобалните заеми с 0,8% до 19,3%, а при ежедневната търговия на чуждестранна валута с 0,7 на сто до 37,7%, отбелязват от ЕЦБ.