Проучването за свободата на словото и толерантността - 2017 на института Cato и представено от Емили Екинс установява, че 71% от американците вярват, че политическата коректност заглушава важните дискусии, които общество трябва провежда. 58% от американците смятат, че политическият климат им пречи да споделят собствените си политически убеждения.

Въпреки това, мнозинството- 59% от американците смятат, че хората трябва да имат правото да изразяват непопулярни мнения в обществото, дори и те да са дълбоко обидни за другите. От друга страна, 40% смятат, че правителството трябва да спре речта на омразата. Изследването разкрива, че американците са склонни да цензурират, регулират или наказват това, което лично смятат за обидно.

Снимка 321527

Източник: The State of Free Speech and Tolerance in America - Cato 2017 Free Speech and Tolerance Survey

53% от републиканците подкрепят премахването на щатско гражданството за хора, които изгарят американското знаме. 58% от демократите смятат, че работодателите трябва да накажат служителите си за обидни постове в "Фейсбук". 47% от републиканците подкрепят забраните за строеж на нови джамии.

По отношение на определенията, какво е реч на омраза, обида или просто политическо мнение, има разногласие сред населението. 59% от либералите считат определянето на транссексуални хора с психическо разстройство е изразяване на омраза, а само 17% от консерваторите са съгласни с това.

Снимка 321523

Източник: The State of Free Speech and Tolerance in America - Cato 2017 Free Speech and Tolerance Survey

39% от консерваторите смятат, че да обвиниш полицията в расизъм е омраза, а само 17% от либералите са съгласни. 80% от либералите твърдят, че е обидно да се каже, че нелегалните имигранти трябва да бъдат депортирани, само 36% от консерваторите са съгласни.

Преобладаващото мнозинство от американците - 79% считат, че е "морално неприемливо" да се говорят обидни неща за расови или религиозни групи.

Две трети от американците - 66% смятат, че колежите и университетите не правят достатъчно, за да научат младите американци за ценностите свързани със свободата на словото.

На въпрос кое е по-важно, 65% мислят, че колежите трябва да представят "всички видове гледни точки, дори ако те са обидни или пристрастни към определени групи." Около една трета - 34% коментират, че колежите "трябва да забранят това, което обижда определени групи".

Снимка 321524

Източник: The State of Free Speech and Tolerance in America - Cato 2017 Free Speech and Tolerance Survey

Само 20% от учениците, студентите и завършилите студенти смятат, че техният колеж или университет имат балансиран микс от политически възгледи. Студентите с демократични и републикански нагласи виждат учебните си заведения по различен начин. 59% от студенти-републиканци смятат, че повечето преподаватели са либерали. За разлика от тях, 35% от студентите-демократи считат, че преподавателите са либерали.

Американците са склонни да уволняват хора поради техните възгледи, въпреки че сред демократите по-склонни да решат, че демократ трябва да бъде уволнен, ако тя или той смята, че транссексуалните хора имат психическо разстройство са 44% срещу 14%. Обратно, републиканците са по-склонни от демократите да приемат, че примерно изпълнителен директор би трябвало да бъде уволнен, ако изгори американското знаме в политически протест през уикенда - 54% срещу 38%.

Снимка 321525

Източник: The State of Free Speech and Tolerance in America - Cato 2017 Free Speech and Tolerance Survey

Републиканците смятат, че журналистите са враг на американския народ. По-голямата част от републиканците - 63% са съгласни с президента Тръмп, че днешните журналисти са "враг на американския народ". Повечето американци - 64%, както и 89% от демократите и 61% независими, не считат журналистите за враг.

Демократите смятат, че повечето от големите новинарски организации са балансирани в новините си, включително "Ню Йорк Таймс" - 55%, CNN - 55% и CBS - 72%, като 44% също смятат, че Wall Street Journal е балансиран. Двете изключения са, че мнозинството - 47% смятат, че MSNBC има либерални възгледи, а 71% считат, че Фокс има консервативна пристрастност.

Републиканците, от друга страна, виждат нещата по различен начин. Преобладаващата част от тях, виждат либерлани нагласи в "Ню Йорк Таймс" - 80%, CNN - 81%, CBS - 73% и MSNBC - 80%. За тях и Wall Street Journal - 48% има либерална пристрастия. Изключение е Fox News - 44%, определяйки го с консервативна пристрастност.

Снимка 321526

Източник: The State of Free Speech and Tolerance in America - Cato 2017 Free Speech and Tolerance Survey

Въпреки определенията за пристрастия, само 29% от обществото иска правителството да цензурира публикуването на новини от медиите, за които правителствените служители твърдят, че са неточни. Мнозинството от анкетираните - 70% твърдят, че правителството не би трябвало да има правомощия да спира новинарски материали.