Полицията на Северна Македония не може да намери бившия директор на македонското контраразузнаване /УБК/ и братовчед на Никола Груевски Сашо Миялков и да му предаде решение за домашен арест, изготвено от Наказателният съд.

Почти целият град е блокиран от полицията и се опитват локализира Миялков, съобщава "А1он". Адвокат Петър Василевски, който представлява Миялков не пожела да коментира решението и вместо да отговори, затвори.

Няма информация и от министерството за вътрешните работи и не отговаря, дали е обявен за общодържавно издирване, каквато информация има в публичното пространство.

Известно е само, че полицията не е намерила Миялков в къщата във Водно, нито в хотел Marriott на площад Скопие, който съобщава за пребиваване, когато преди е бил под домашен арест.

Полицията е блокирала и скопския Околовръстен път, проверяват се превозните средства. Присъдата по делото "Таргет-Тврдина" се очаква в петък.

Делото е за незаконно подслушване на политици, членове на техните семейства, журналисти, адвокати, прокурори, кметове, един от най-големите скандали с подслушване в страната. Основният въпрос не е как е било извършено подслушването, а кой стои зад скандала. Масовото незаконно подслушване е от 2008 до 2015 година. Подслушвани са над 20 хиляди души.

Миялков, който свидетелства пред съда миналия месец, твърди, че не е замесен в аферата с подслушването и унищожаването на оборудването за прихващане на комуникации. Той заяви, че в страната има и други системи за подслушване, освен тези на УБК. Съобщава се, че през 2014 г. израелска компания е включила оборудване в офиса му и е открила, че има три други системи. Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска също отрича отговорност, като заяви, че не е знаела какво подписва, когато е създадена комисия за унищожаване на подслушвателната техника.

12 души са обвинени по делото, сред които бившият директор на дирекция "Сигурност и контраразузнаване" Сашо Миялков, бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска и още 10 души, работещи в тайната полиция. Горан Груевски и Никола Боскоски не могат да бъдат съдени след бягство в Гърция.

Северна Македония: Бивша министърка влезе в затвора

Северна Македония: Бивша министърка влезе в затвора

Гордана Янкуловска е с присъда от 4 години...