Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия престол и неговия финансов орган - АИФ, изземва документи и електронни устройства, съобщава "Ройтерс".

Операцията е крайно необичайна, защото Държавният секретариат е нервният център на ватиканската бюрокрация и дипломация, а АИФ е финансов орган за всички ватикански ведомства.

Изявлението на Ватикана не съдържа никакви подробности, освен, че операцията е продължение на жалбите, подадени през лятото от Ватиканската банка, Службата на генералния одитор, и свързани с "финансови операции, извършвани в течение на времето".

Висш ватикански източник коментира, че операцията е разрешена от прокурорите на Ватикана и е свързана със сделки с недвижими имоти.

В изявлението се казва, че началниците на отделите са били информирани за операцията.

През 2013 г. генералният директор на банката на Ватикана Паоло Киприани и неговият заместник Масимо Тули подадоха оставки заради скандали, разтърсили финансова институция.

Тогава, служител на Ватикана, член на италианските тайни служби и финансов брокер бяха арестувани като част от италианското разследване на Банката на Ватикана.

Арестите бяха осъществени, след като Ватикана обяви, че папа Франциск е съставил комисия да разследва делата в Банката на Ватикана.

И пране на пари е имало през Ватиканската банка

И пране на пари е имало през Ватиканската банка

Монтесьор Скарано получи получи второ обвинение