Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи по време на новогодишен марш, който привлече десетки хиляди хора, включително семейства с деца, съобщават световни агенции.

Мирният марш е с цел оказване на натиск върху властите да направят повече отстъпки след повече от 6 месеца на протести. В средата на марша възникна напрежение и полицията прибегна до сълзотворен газ, за да разпръсни протестиращи в квартала Wanchai.

Снимка 459650

Източник: ЕПА

Демонстранти бързо организираха отбранителна линия и някои хвърляха коктейли "Молотов" и други предмети по полицията.

Големи демонстрации в Хонконг и на новогодишните празненства

Големи демонстрации в Хонконг и на новогодишните празненства

За първи път от десетилетие властите отмениха зарята

В Wanchai някои протестиращи направиха графити и разбиха банкомати на клон на HSBC. Полицията пристъпи към демонстрантите и ги атакува с лютив спрей и сълзотворен газ.

Демонстрантите изляха гнева си върху банковата група HSBC, след като банката затворила сметка, която се е използвала като платформа за събиране на средства за протестното движение. От банката отричат.

Граждански фронт за правата на човека (CHRF), групата, организирала марша, има разрешение за провеждането на събитието, но на организацията е наредено да прекрати марша при възникване на сблъсъци.

Над 1000 души се събраха на протест под дъжда в Хонконг

Над 1000 души се събраха на протест под дъжда в Хонконг

За да скрият самоличността си протестиращите носят хирургически маски

Снимка 459648

Източник: ЕПА

Полицията ни помоли да прекратим марша, обявиха организаторите, използвайки мегафони. "Молим ви, спокойно и бавно напуснете мястото веднага", призоваха те.

Към протеста се присъединиха и новоизбрани продемократични политици, които днес встъпиха в длъжност. Някои от тях помагат за събиране на дарения в помощ на движението.

Протестиращи в Хонконг настояват търговците да се върнат в континенталната част на Китай

Протестиращи в Хонконг настояват търговците да се върнат в континенталната част на Китай

Задържани до момента са 14 души

Хиляди жители на Хонконг посрещнаха 2020 г. с призиви "Освободете Хонконг. Революция на нашето време".

През нощта за кратко полицията използва сълзотворен газ, гумени патрони и водно оръдие при кратки стълкновения.

В новогодишното си обръщение китайският президент Си Дзинпин обяви, че Пекин решително ще защити просперитета и стабилността на Хонконг под рамката "една страна - две системи".