Полицията изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди антиправителствени протестиращи, които се събраха в централен парк в Хонконг, но по-късно се разпръснаха по улиците, като за кратко преградиха пътища и сгради, боядисани със спрей, предаде "Ройтерс".

Преди да започне демонстрацията, полицията се намеси своевременно, когато митингът се превърна в импровизиран марш. Няколко полицейски части в екипировка за безредици са преследвали протестиращите и са извършени няколко ареста.

Първоначално организаторите са поискали разрешение за протеста, но полицията се е съгласила само на мирен митинг в парка, заявявайки, че предишните маршове са се превърнали в жестоки.

След като протестиращите се разпръснаха по улиците, някои от тях, облечени изцяло в черно, барикадираха пътищата с чадъри и улични мебели, изкопаха тухли от тротоара и разбиха светофари.

Хонконг в хаос – протестиращи с лъкове и стрели се бият с полицията

Хонконг в хаос – протестиращи с лъкове и стрели се бият с полицията

Дните на недоволство, които започнаха със стачки в понеделник, се очаква да продължат

Полицията посочва в изявление, че двама служители за връзка в полицията са били нападнати с дървени пръчки и са им нанесени наранявания по главата. Те също така заявиха, че някои протестиращи са хвърляли бутилки с вода и по други служители.

"С оглед на инцидентите с насилие, полицейските служители поискаха от организатора да спре публичната среща и призовават участниците да напуснат района с градския транспорт", се казва в съобщението.

Демонстрацията "Всеобща обсада срещу комунизма" беше последната в безмилостна поредица от протести срещу правителството от юни, когато жителите на Хонконг излязоха на улицата, за да изразят гнева си заради вече изтегления законопроект за екстрадиция.

Китай настоя "престъпленията" в Хонконг да бъдат наказани

Китай настоя "престъпленията" в Хонконг да бъдат наказани

Протестите не стихват

Протестите, които оттогава се разширяват, за да включат исканията за всеобщо избирателно право и независимо разследване на полицейското управление на демонстрациите, загубиха част от интензивността си през последните седмици.

В очевидна нова тактика полицията се е появила предсрочно в екипировка за безредици, като служителите извършват операции "спиране и претърсване" в близост до очакваните демонстрации.

На 1 януари протест на десетки хиляди хора завърши с полиция, стреляща със сълзотворен газ, за ​​да разпръсне тълпите.

Нови жертви и ранени по протестите в Хонконг

Нови жертви и ранени по протестите в Хонконг

Кадри показват млад мъж да пада на земята, след като е бил прострелян

Властите в Хонконг арестуваха над 7000 души, много от които са повдигнати обвинения за безредици, които могат да носят затвора до 10 години. Не е ясно колко още са в ареста.

Гневът се разраства през месеците поради схващането, че Пекин затяга сцеплението си над града, който е предаден на Китай от Великобритания през 1997 г., при сделка, която гарантира, че се радва на свободи, недостъпни в континенталната част.

Пекин отрича да се меси и обвинява Запада в разпалването на вълнения.