Италианската полиция e глобила близо 23 000 души за нарушаване на мерките в борбата с коронавируса само за 2 дни, информира Си Ен Ен.

Оповестените от вътрешното министерство данни са за петък и събота. Информацията за неделя, Великден, ще бъде съобщена от силовото ведомство по-късно днес.

Новина на надежда от Италия

Новина на надежда от Италия

Намаляват броя на починалите за ден от Covid-19

В петък и събота 22 956 души и 397 фирми са глобени, според ведомството.

По време на великденските празници полицията затегна контрола по повечето пътища, за да предотврати движението и струпването на хора.

От началото на извънредното положение в Италия на 11 март до 11 април общо 6 762 858 души са проверени за спазване на мерките за самоизолация.

Италия получава хуманитарна помощ от САЩ

Италия получава хуманитарна помощ от САЩ

Доналд Тръмп е подписал указ

Междувременно премиерът на Италия Джузепе Конте удължи извънредното положение до 3 май, предупреждавайки, че спечеленото до момента не трябва да бъде изгубвано.

Но малка част от фирмите, които са затворени от 12 март, ще могат да подновят работа от вторник.

Конте конкретно посочи книжарниците и магазините за детски дрехи, но медии информират, че в тази група могат да влязат обществените перални и други услуги.

В Италия заразените с коронавирус са над 156 000, а починалите са близо 20 000. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,69 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 106 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,85 млн. случая и над 114 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".