Американската полиция е три пъти по-вероятно да упражни сила срещу леви протестиращи спрямо десни протестиращи, показват нови данни на неправителствена организация, която следи политическото насилие по света.

През последните 10 месеца американската полиция е използвала сълзотворен газ, лютив спрей, гумени патрони и палки много по-висок процент по време на демонстрациите на движението "Живота на чернокожите е от значение" в сравнение с протестите на поддръжници на Доналд Тръмп или с десни убеждения. Полицията също е много по-вероятно да прибегне до сила срещу леви демонстранти, без значение дали протестите са били мирни, пише "Гардиън".

Статистиката, която се основава на действията на полицията по време на повече от 13 000 протеста в САЩ от април 2020 г., показва ясна несъразмерност как агенциите са отговорили на историческата протестна вълна на движението "Живота на чернокожите е от значение" срещу полицейското насилие в сравнение с организираните демонстрации от поддръжници на Тръмп.

Барак Обама акцентира върху тази статистика на 8 януари, когато коментира разликата при провала на полицията в Капитолия да спре хилядите поддръжници на Тръмп и упражненото насилие и агресия на американската полиция към протестиращите от движението "Живота на чернокожите е от значение".

Новата статистика е от US Crisis Monitor. Базата данни е създадена миналата пролет от изследователи от "Принстън" и проекта Armed Conflict Location and Event Data.

Изследователите са установили, че повечето от хилядите протести в САЩ през миналата година са били мирни и че при повечето протести на леви и десни не е имало упражнено полицейско насилие.

Полицията е използвала сълзотворен газ, гумени патрони и палки срещу демонстранти при 511 протеста на леви и 33 протеста на десни от април.

Британското издание е сравнило процента при всички демонстрации, организирани от леви и десни групи, при които полицията е използвала сила. При демонстрациите на левите е 4,7% от протестите, докато при десните е около 1,4%, което означава, че полицията е три пъти по-вероятно да използва сила срещу леви в сравнение с демонстрациите на десни.

Американската полиция е извършила арести или други интервенции в 9% от 10 863 демонстрации на леви между 1 април 2020 г. и 8 януари 2021 г. в сравнение с 4% при 2295 протеста на десни.

Като цяло 94% от демонстрациите на левите през последните десет месеца са били мирни в сравнение с 96% при десните.