Полицията в Северна Македония съобщи, че е задържала трима души по подозрение в планиране на терористични актове в страната, предаде БНР. При полицейска операция, извършена на пет места в северната част на страната, е конфискувано голямо количество оръжие.

Тримата задържани са били осъждани за принадлежнвост към ИДИЛ и са излежали присъди след завръщането си от Близкия изток. Единият от тях е на 22 години, а другите двама - на 25.

Сега те са арестувани по подозрение, че са създали и са участвали в "криминална клетка, базирана на идеологическата матрица на терористичната организация Ислямска държава, с намерението да извършат терористичен акт срещу цели на територията на Република Северна Македония", се казва в съобщението на полицията.

Твърди се, че членовете на групата са осигурили финансови средства и са се снабдили с голямо количество оръжие, муниции и военно оборудване, които скрили край път в село Биляновце в северната част на страната.

Полицията съобщи, че от мястото са конфискувани пет автомата, осем гранатомета, камуфлажно облекло и знаме на ИДИЛ. При още три полицейски акции в северния град Куманово и една в столицата Скопие са конфискувани три самоделни колана с експлозиви, сачмени лагери, два гранатомета и други предмети.

На тримата задържани са повдигнати обвинения в тероризъм и създаване на терористична организация. Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат осъдени на до 15 години затвор.

Според оценки на властите, между 2012 и 2016 г. около 150 граждани на Северна Македония са воювали на страната на ИДИЛ в Ирак и Сирия. Повечето от тях принадлежат към предимно мюсюлманското албанско малцинство.

По данни на Държавния департамент на САЩ, цитирани от "Асошиейтед прес", 36 от тези бойци са загинали, а 80 са се завърнали в страната си.