Полицията влезе в сблъсъци с антирасистки демонстранти рано тази сутрин в центъра на американския град Портланд, щата Орегон, като изтласка назад представители на медиите и арестува над 20 задържания, предаде Ройтерс.

Насилието започна след относително мирен митинг на дясното движение "Горди момчета" ("Прауд бойс") и контрамитинг на антифашисти и активисти на "Животът на чернокожите е от значение".

Правосъдното на САЩ обяви Ню Йорк, Портланд и Сиатъл за "анархистки юрисдикции"

Правосъдното на САЩ обяви Ню Йорк, Портланд и Сиатъл за "анархистки юрисдикции"

Не могат да позволят федерални средства да се прахосват

Демонстранти запалиха националния флаг и се биеха с полицаите, опитващи се да задържат техни съмишленици. По полицаите бяха хвърляни камъни и кенчета. Говорител на полицията каза, че с оглед опазването на гражданските права ще бъде обсъждан всеки случай на проява на сила от служителите на реда.

Портланд от четири месеца е арена на протести срещу полицейското насилие и расизма. Стига се и до насилие на политическа основа между леви и десни активисти преди изборите на 3 ноември. Самообявилите се за "западни шовинисти" членове на движението "Прауд бойс" казват, че се борят срещу "вътрешния тероризъм" на управлявания от демократи Портланд.