Половин тон кокаин е бил открит в товарното отделение на черногорския кораб "Будва" на пристанището в Хамбург, Германия, съобщиха световните информационни агенции.

Арестуван е един човек. На борда на плавателния съд са пътували 23-ма души.

Корабът е потеглил от Казабланка, Мароко, на 19 април и е пристигнал вечерта на 1 май. Той е тръгнал от Бразилия.

Залавянето на дрогата е резултат от съвместна операция на Великобритания, Германия, Испания, Португалия и Холандия.

Според официалното изявление така е прекъсната още една връзка на наркотрафика между Южна Америка и Европа.

По-рано стана ясно, че през последните седмици латиноамериканските наркобосове са изпратили големи количества кокаин в Европа, въпреки че коронавирусната епидемия задуши законната трансатлантическа търговия, казват висши служители за борба с наркотиците.

Европа се наводнява с кокаин, блокадата не спира наркобосовете

Европа се наводнява с кокаин, блокадата не спира наркобосовете

Въпреки че пандемията задуши законната трансатлантическа търговия

Нелегалната индустрия за наркотици пострада от вируса, като и международните вериги за доставки са разбити и милиони клиенти са блокирани. Но наркобосовете се изправят пред предизвикателството, пращайки огромни товари кокаин с по-малко на брой кораби и търговски самолети, показвайки, че са готови да поемат по-големи рискове за доставката на стоките си.

През първите три месеца на тази година UNODC конфискува 17,5 тона кокаин, превозван за Европа от пристанищата на Южна Америка, предимно бразилски. Това представлява близо 20% ръст в сравнение със същия период на 2019 година.

Трафикантите са толкова изобретателни, както винаги, като се възползват от факта, че вносът на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти в Европа от Южна Америка е сред малкото сектори, които само малко засегнати от епидемията.