Около половината от всички починали от Covid-19 са в домове за възрастни хора в някои европейски държави. Това става ясно от предварителни данни, събрани от Лондонското училище по икономика и политически науки, пише "Гардиън".

Данните от различни официални източници показват, че в Италия, Испания, Франция, Ирландия и Белгия между 42% и 57% от починалите от коронавирус са в домове за възрастни хора.

От Италия до САЩ коронавирсуът опустошава старчески домове

От Италия до САЩ коронавирсуът опустошава старчески домове

В дом в Париж телата са оставяни в спални помещения с дни

Официалната статистика за смъртните случаи в старческите домове в Англия и Уелс се смята, че е значително занижена, като в официалната статистика са включени само починалите във всички домове до 27 март. Новите данни се очакват във вторник.

В Обединеното кралство около 9% от случаите на заразени с коронавирус са в такива домове. Но разпространението на вируса и смъртността в домовете за възрастни хора в пет европейски страни членки изглежда са по-високи. От Лондонското училище по икономика и политически науки призовават за по-точни данни от британското правителство и отговор на кризата в старческите домове.

В Ирландия 54% от починалите от коронавирус са в домове за възрастни хора.

В Италия изследване на правителството, което покрива починалите в 10% от старческите домове в страната, разкрива, че 45% от всички починали в държавата са в домове за възрастни хора.

Публикувани от Франция данни през уикенда също показват, че около 45% са починали в домове.

В Белгия данните на здравните власти сочат, че 42% от смъртните случаи от коронавирус са в старчески домове.

В Испания изтекли в публичното пространство правителствени данни показват, че 57% от починалите от коронавирус от 8 март до 8 април са в старчески домове.

Данните са от различни източници и учените подчертават, че различията при тестването, предприетите политики и подходи при събирането на данните за починалите затрудняват сравненията между държавите.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,69 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 106 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,85 млн. случая и над 114 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".