Полското и литовското правителства казват, че са били обект на атака за кибер дезинформация, която изглежда е насочена към подкопаване на отношенията между съюзниците в НАТО, съобщава АП.

Служител на полското правителство Станислав Зарин заяви, че Русия е виновникът и че видът на нападението попада в неотдавнашен модел на информационна война, насочена от Кремъл срещу членовете на НАТО от източния фланг на алианса.

Кибератаката включва и фалшиво съобщение за пресата от миналата седмица, като се твърди, че е издадено от литовските граничари. Изфабрикуваното изявление казва, че полски дипломат е бил заловен да пренася в Литва наркотици, огнестрелни оръжия, експлозиви и екстремистки материали, заяви Зарин, говорител на ръководителя на полските служби за сигурност.

Лукашенко обяви: Русия и Беларус откриха шпионски центрове на САЩ в Украйна и Полша

Лукашенко обяви: Русия и Беларус откриха шпионски центрове на САЩ в Украйна и Полша

Срещу страната му работели най-мощните специални служби в света

Литовското външно министерство заяви, че "е работило в координация с други отговорни литовски институции и е определило, че това е сложна кибер-информационна атака".

В него се добавя, че "се наблюдава увеличение на кибер-информационните атаки, целящи да подкопаят приятелските отношения между Литва и Полша и да разпалят раздор."

В изявление пред "Асошиейтед прес" Зарин заяви, че хакерството включва и фалшив акаунт във Facebook на регионален полски служител, разпространяващ "новини" на полски.

"Начинът, по който беше извършена атаката, фактът, че тя е насочена към отношенията между Полша и Литва и фактът, че това е поредната киберкампания от този вид, ни позволява да заключим, че Русия е виновникът", коментира Зарин.

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакерската атака била резултат от "шпионска операция на Русия"