Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви в понеделник, че страната ще разшири военновъздушната база в Повидз, използвана за приемане на бойната авиационна бригада на Съединените щати и техните щурмови хеликоптери Apache.

Блашчак каза, че новата инвестиция в базата ще включва хангари и складове, както и горивна база за американски хеликоптери. Той добави, че Повидз "се превръща във военен комплекс, който се готви да подкрепя полските и натовските сили на източния фланг на Северноатлантическия алианс".

Министърът също така отбеляза, че Варшава е поискала от САЩ да доставят на страната хеликоптери Apache и танкове Abrams през следващата година.

"За тези хеликоптери през следващите години ще подготвим база под формата на хангари и складове, както и депо за гориво, така че хеликоптерите да могат да действат от Повидз и да подкрепят силите на Полша и Северноатлантическия алианс", поясни Блашчак.

САЩ засилват военните доставки по въздуха до Полша

САЩ засилват военните доставки по въздуха до Полша

Самолетите могат да превозват до 120 тона товари

Строителната площадка на новото съоръжение бе посетена от Блашчак и посланика на САЩ в Полша Марк Бжежински в понеделник. 

Той обясни, че работата е резултат от Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA), подписано със САЩ на 15 август 2020 г. и изрази благодарността си за интензивно нарастващото полско-американско сътрудничество. 

От своя страна посланикът на САЩ в Полша Марек Бжежински определи изграждането на депото като още една важна глава в полско-американските отношения. Той смята, че работата трябва да гарантира повече сигурност и стабилност за Полша и целия регион.

Бжежински отбеляза, че Повидз е местност, където през юни е започнало изграждането на складове за боеприпаси. В понеделник започна изграждането на два големи проекта. Първият е мобилна система на въздушна база на ВВС на САЩ, предлагаща всички съоръжения за осигуряване на готовността на ВВС на САЩ, включително сгради, оборудване и превозни средства. Вторият е депо за гориво със значителен обем за съхранение, достигащ 5,68 милиона литра гориво.

Дипломатът подчерта, че способността за бърза реакция при заплаха е от решаващо значение. Той каза още, че сухопътните и военновъздушните сили на САЩ, полските въоръжени сили и съюзническите сили ще могат да отговорят на заплаха не в рамките на няколко седмици или месеца, а веднага щом се появи заплаха.

Посланик Бжежински припомни, че в Полша има 10 000 американски войници и добави, че президентът на САЩ Джо Байдън е взел историческо решение за разполагането на предния команден пункт на Пети корпус на американската армия в Полша и с постоянното присъствие на американски войници в Познан, Полша.

Той каза, че американската армия ще бъде постоянно разположена и в Повидз.

Дипломатът завърши с думите, че Полша и САЩ стоят рамо до рамо и са готови за всичко, като добави, че тяхната цел остава непроменена, а именно - да възпират, но не и да ескалират и да помагат на съюзниците, смелия украински народ, докато и колкото е необходимо.

В Мадрид се роди най-големият кошмар на Путин

В Мадрид се роди най-големият кошмар на Путин

САЩ, НАТО и ЕС посочиха Русия за най-голямата заплаха за световната сигурност