Европейският съд постанови, че Полша нарушава европейските стандарти за качеството на въздуха, информира Радио Полша.

Съдът се аргументира, че държавата многократно е допускала превишване дневните и годишни норми на концентрация на прахови частици в атмосферата.

Според доклад на Световната здравна организация 33 от 50-те европейски градове с най-голямо замърсяване на въздуха са в Полша.

Решението на съда обаче не означава непременно налагане на санкции на Полша. Сега Варшава е задължена да информира Европейската комисия за стъпките, които ще приеме в борбата със замърсяването на въздуха.

Ако Брюксел счете, че мерките на Варшава са достатъчни за справяне с проблема, няма да внесе искане в съда за налагане на санкции, които могат да са в размер на милиони евро.

Вчера министърът на околната среда Хенрик Ковалчик заяви в Брюксел, че Полша ще докаже, че е предприела действа за подобрение на качеството на въздуха в страната.

"Чист въздух е важен въпрос за нас", изтъкна той.

Европейската комисия се обърна към съда във връзка с казуса през декември 2015 г., тъй като постоянното замърсяване на въздуха в Полша представлява голям риск за общественото здраве.

Световната здравна организация е изчислила, че около 50 000 поляци умират ежегодно от заболяване вследствие на замърсения въздух.

През април 2017 г. Европейският съд постанови, че България нарушава правилата за качеството на въздуха.