Генералният адвокат на Европейския съд Ив Бот обяви, че решението на Полша да засили сечта в Беловежката гора е в нарушение на европейските закони, съобщава "Политико".

Публикуваното от адвоката мнение идва след започнатата от Европейската комисия наказателна процедура през юли 2017 г. във връзка с опасения, че полските власти заплашват "целостта" на защитената гора.

Полша продължава сечта на древна гора въпреки решение на евросъда

Полша продължава сечта на древна гора въпреки решение на евросъда

Според тях изсичането на дърветата е с търговска цел

През април се очаква съдът да вземе решение. В края на юли миналата година Европейският съд постанови, че Полша трябва да прекрати изсичането на гората, докато бъде взето окончателно решение по спора в ЕС.

Брюксел съди Полша в Европейския съд, аргументирайки се, че действията в гората водят до унищожаване на уникални растения и животни, включително и на най-големия бозайник на Стария континент - европейския бизон или зубъра.

Полша застрашена от 100 хил. евро дневна глоба заради Беловежката гора

Полша застрашена от 100 хил. евро дневна глоба заради Беловежката гора

Срокът да спрат сечта е две седмици

Полското правителство от своя страна подчертава, че е наредило изсичането на гората, започнало от май 2016 г., заради риск от горски пожари и заради опасни насекоми, които нанасят вреди.

Но учени, еколози и ЕС протестират. Според тях изсичането на дърветата е с търговска цел.

Гората е по източната граница на Полша с Беларус.

Генералният адвокат отбеляза в мнението си, че решението на Полша води до влошаване на ситуацията с местата за отглеждане на защитени видове и предлага съдът да отсъди, че Полша не изпълнява европейските директиви.

Съдът обикновено следва мнението на адвоката.

Гората е защитена по програма Натура 2000.