Новият премиер на Полша Матеуш Моравецки заяви, че правителството му е категорично против ЕС на две скорости, тъй като разделя държавите на по-добри и по-лоши, съобщава АП.

Моравецки очерта приоритетите на правителството във вътрешната и външна политика по време на реч в парламента. По-рано тази седмица той положи клетва като премиер на страната.

Моравецки положи клетва като премиер на Полша

Моравецки положи клетва като премиер на Полша

Досегашният Шидло вече е вице

По-късно днес долната камара на полския парламент одобри новия кабинет - "за" гласуваха 243 депутати, "против" - 192, нямаше въздържали се.

49-годишният бивш международен банкер наследи Беата Шидло. И двамата са от управляващата партия "Право и справедливост".

Снимка 328755

Източник: ЕПА

Моравецки предупреди да не се пренебрегва гласът на Полша в момент, когато се дебатира бъдещето на Европа.

Премиерът на Полша Беата Шидло подаде оставка

Премиерът на Полша Беата Шидло подаде оставка

Неин приемник е финансовият министър...

"Скъпа Европа, полското парче със сигурност перфектно съвпада с европейския пъзел, но не трябва да бъде поставяно по грешния начин или със сила, защото ако бъде направено, вие ще унищожите картината или нашето парче", каза той.

Новият министър-председател подчерта, че докато ЕС дебатира бъдещето си в очакване на Великобритания да напусне и е под социален и икономически натиск, Полша се противопоставя на разделението.

Снимка 328754

Източник: ЕПА

"Не искаме съюз на две скорости. Не сме съгласни с Европа да бъде разделена на по-добра и по-лоша", където по-силните държави са привилегировани, подчерта премиерът.

"Това не е правилно", продължи той.

Полша и ЕС са в сблъсък по редица теми, включително за миграцията, за върховенството на закона и обезлесяването на защитена гора - Беловежката гора.

Моравецки увери, че Полша ще изпълни решенията на Европейския съд по въпроса за гората.

Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, най-влиятелният политик в Полша, заяви, че "дълбоки" правителствени рокади вероятно ще бъдат предприети през януари 2018 г.

Снимка 328752

Източник: ЕПА