Полша обвини Франция в нарушаване на законите на ЕС с бюджетния си дефицит, информира АФП.

Осведомителната агенция коментира, че това е поредният сблъсък между двете страни членки.

През миналия месец Париж излезе с прогноза бюджетният дефицит да достигне 3,2 на сто през 2019 г., което е в нарушение на наложения от ЕС задължителен лимит от 3,0 на сто от БВП.

След изнасянето на прогнозата еврокомисарят по икономическите дела Пиер Московоси заяви, че най-вероятно нарушението е "приемливо", тъй като е "ограничено, временно и изключение".

"Франция нарушава европейските закони и Европейската комисия си затваря очите", възнегодува външният министър на Полша Яцек Чапутович в интервю за Polska Times.

Той също така разкритикува президента на Франция Еманюел Макрон, че се е огънал пред натиска на "жълтите жилетки", което "доказва слабостта на държавата".

През декември Чапутович нарече Франция "болния човек на Европа".

Полският министър отбеляза в интервюто, че просто иска да подчертае, че Франция се "нуждае от трудни реформи". Чапутович обаче размаха маслинова клонка и изрази "надежда", че Макрон ще посети Полша "скоро".

През октомври 2018 г. самият Макрон нападна полското националистическо правителство, обвинявайки лидерите, че "лъжат" народа си за ЕС.