Полското правителство е обезпокоено от съобщенията за мащабни кибератаки срещу Грузия, които се състояха на 28 октомври 2019 г. и за които няколко държави обвиниха Русия, пише в съобщение на Министерството на външните работи в четвъртък.

"Присъединяваме се към изявленията на Грузия, САЩ, Великобритания и редица държави от ЕС, които приписват отговорността за тази кибератака на разузнавателните служби на Руската федерация", се казва в съобщението.

Министерството посочи, че споделя позицията на съюзниците и партньорите на Полша, "че безотговорната и злонамерена кибер дейност на Руската федерация подкопава международната стабилност и суверенитет на други страни и  трябва да бъде изложена и категорично осъдена".

Грузия, САЩ и Великобритания обвиниха Русия за голямата кибератака през октомври

Грузия, САЩ и Великобритания обвиниха Русия за голямата кибератака през октомври

Русия както винаги отрече обвиненията

"Заедно с други членове на международната общност Полша е решена да насърчава рамка, основана на нормите за отговорно държавно поведение в киберпространството", заяви Министерството.

"Полша остава непоколебима в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Грузия и нейните евроатлантически стремежи. Заедно с нашите партньори от ЕС и НАТО сме готови да продължим сътрудничеството си с Грузия, за да увеличим своята устойчивост срещу кибер и хибридни заплахи", се казва още в изявлението.

Припомняме, че САЩ и Великобритания подкрепиха обвиненията, които Грузия отправи срещу Русия за голямата кибератака през октомври миналата година, когато хиляди грузински сайтове бяха блокирани, а излъчването на местни телевизии беше прекъснато, съобщава "Ройтерс".

На 28 октомври бяха извадени от строя държавни, частни и медийни сайтове от неизвестни хакери, включително тези, принадлежащи на канцеларията на грузинския президент и на две частни телевизии.

Министерството на външните работи на Грузия обяви, че сега е стигнало до заключението, че кибератаката, която e сринала сайтовете, при което те са показвали снимка на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, е била планирана и проведена от военните на Русия.

Атаката е "имала за цел да навреди на грузински граждани и правителствени структури, като наруши и парализира функционалността на различни организации, като по този начин предизвика безпокойство сред широката общественост", коментира говорителят на външното министерство на Грузия Владимер Константиниди.

Министерството на външните работи на Русия отрече обвиненията. "Русия не е планирала и не планира да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешните работи на Грузия", увери руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко.

Великобритания и САЩ приписват кибератаката специално на Отдел 74455 на руското военно разузнаване, по-известно като ГРУ. Очаква се още 12 държави да излязат с подкрепящи изявления.

Западните страни обвиниха ГРУ, че през последните години е организирало поредица от разрушителни кибератаки, включително хаквания, които изключиха части от украинската електроснабдителна мрежа и удариха тежко компании по целия свят през 2017 г.

Кремъл многократно отхвърли обвиненията, но американските и британските власти твърдят, че смятат, че назоваването и опозоряването на хакерите ще помогне за възпирането на Москва да извършва подобни атаки в бъдеще.