Полски съд потвърди съдебно решение срещу германския телевизионен канал ZDF, като призова телевизията да се извини за представянето на полските антинацистки бойци в телевизионния сериал "Нашите майки, нашите бащи" ("Войната на поколенията"), информира АФП.

Съдебната жалба е внесена от Збигнев Радловски, 96-годишен ветеран от Армия Крайова, полската национална армия, ръководена от правителството в изгнание в Лондон.

Радловски, бивш затворник в концлагер, който е спасил евреи по време на войната, възразява срещу представянето на войниците от Армия Крайова като върли антисемити в сериала.

Съдът в Краков постанови, информира полската медия PAP, че от ZDF трябва да извинят на ветераните от Армия Крайова за "внушението, че тази военна организация е с антисемитски характер".

Полският съд нареди на германския телевизионен канал да се извини по германски и полски телевизии и да публикува извинение на страницата си, което да остане за 3 месеца.

При обжалването на по-долна инстанция през 2018 г. от ZDF заявиха, че "представянето на полските роли по никакъв начин не представлява минимизиране на историческия факт, нито отговорността на Германия".

Сериалът, излъчен за първи път през 2013 г., разказва историята на петима млади германци между 1941 и 1945 г.

Полша губи 6 милиона граждани, включително 3 милиона евреи по време на войната.