Полското обществено радио "Йединка" от днес излъчва на всеки кръгъл час последователно националния химн и химна на Европа, съобщава АП.

Акцията на медията е в знак на протест срещу решението на управляващата партия Право и справедливост да сложи ръка над националните медии.

Полският Сейм, доминиран от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", одобри спорен закон за пряко назначаване на директорите на обществените медии от правителството.

Текстът е бил обсъден набързо. За да влезе в сила, законът трябва мине и през горната камара Сената, след което да бъде подписан от президента Анджей Дуда. Това обаче ще е формалност, тъй като "Право и справедливост" има мнозинство и в горната камара, а Дуда е избран за държавен глава като неин кандидат.

Законът е остро критикуван от опозицията, Европейската комисия и неправителствени организации. По-рано този месец полският президент Анджей Дуда, който беше издигнат от консервативната партия, подписа друг спорен закон за промени във Върховния конституционен съд. Законът провокира демонстрации и предупреждение от Брюксел, че подкопава конституционния ред в страната.