Културната асоциация на помаците в северния град Ксанти, Гърция публикува осъдително изявление, преди частно посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Западна Тракия в неделя, съобщава "Грийк рипортър".

Асоциацията заяви, че Чавушоглу не е добре дошъл в техния регион и го обяви за "персона нон грата". 

Причината за тази враждебна реакция от името на помаците е фактът, че Чавушоглу и турското правителство настояват да наричат ​​ мюсюлманско малцинство от Западна Тракия "турско".

"Когато умрирахме за тези земи, не знаехме турски", се казва в изявлението им. "През последните десетилетия помаците и ромите от Тракия бяха подложени на културен и езиков геноцид от турски заселници", продължава осъдителното изявление, "малцинството е едно и то е определено от Договора от Лозана; то е мюсюлманско и се състои от общности, които имат само едно общо нещо по между си: тяхната религия!"

Помаците са говорещи български мюсюлмани, населяващи България, североизточна Гърция и главно северозападна Турция. Приблизително 220 000 помаци живеят в България и са известни там като "българи мюсюлмани".

В Гърция броят им е приблизително 50 000 души, които живеят предимно в села от Западна Тракия, известни като "Помакохория", което означава селата на помаците.

Терминът "помак" също се използва като по-широко наименование, включително и славянските мюсюлмански популации в Северна Македония и Албания, с изключение на Гърция, България и Турция.

Помаците говорят различни български диалекти, а тези, които се говорят в Гърция и Турция, се наричат ​​помашки език, който гръцките власти сега се опитват да запазят с училища на малцинствата в Западна Тракия, които го учат.

Общността в Гърция обикновено владее гръцки език и голям брой от тях имат силна етническа гръцка идентичност, въпреки религиозните си различия в сравнение с преобладаващата в Гърция религия, православното християнство.

Нараства обаче и броят на хората, които приемат турския за първи език в резултат на образование и семейните връзки с Турция.

Посещението на Чавушоглу в Гърция на 31 май е планирано за провеждане на разговори с гръцкия му колега Никос Дендиас и предизвика негативни реакции, главно поради намерението му да отиде частно в Западна Тракия предния ден. Турският министър потвърди посещението си в държавната телевизия TRT на 26 май.

Чавушоглу заяви по-рано тази седмица, че разговорите му с гръцкия външен министър имат за цел също да се подготвят за евентуална среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Визитата идва повече от месец, след като гръцкият външен министър Никос Дендиас проведе разговори в Анкара, където Чавушоглу и неговият колега проведоха словесна война на съвместна пресконференция.

Посещението на Дендиас в Турция бе първото, след като напрежението се повиши през 2020 г. по отношение на морските граници и проучването на енергийни източници в Източното Средиземноморие, което доведе до натрупване на военни сили, в което участваха военни кораби и от двете страни.

Ердоган: Чавушоглу постави Дендиас на мястото му

Ердоган: Чавушоглу постави Дендиас на мястото му

Чавушоглу за турското малцинство в Западна Тракия: Ако казват, че са турци, те са турци, трябва да го приемете