Държавният департамент изисква американски изследователски организации да уведомяват широката общественост за чуждестранно финансиране, съобщава държавния секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от ТАСС.

"За да защити целостта на институциите на гражданското общество, агенцията изисква изследователските центрове и други външнополитически организации, желаещи да взаимодействат с агенцията, да уведомят на видно място на своите уебсайтове за финансиране, получено от чужди правителства, включително помощни институции, които са собственост държавата или контролирана от държавата".

Държавният департамент ще вземе предвид тази информация, когато решава дали да взаимодейства с тези центрове и как. Настоящите решения са в допълнение към изискванията за оповестяване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти в САЩ.

"Някои чужди правителства, като Китайската народна република и Руската федерация, се стремят да влияят на американската външна политика чрез лобисти, външни експерти и изследователски организации".

"Надяваме се, че някой ден усилията на САЩ за насърчаване на свободен и открит диалог за икономическа и лична свобода, върховенство на закона и истинско гражданско общество ще бъдат възможни на места като Китай и Русия", коментира Помпео.

Русия, Китай и Иран са заплаха за изборите в САЩ

Русия, Китай и Иран са заплаха за изборите в САЩ

Но няма доказателства, че се намесват в американската избирателна инфраструктура