Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Япония, Монголия и Южна Корея следващата седмица, обяви Държавният департамент във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Това са решаващи посещения за укрепване на връзките с регионалните съюзници в момент, когато отношенията на Вашингтон с Китай остават сложни.

Посещението е планирано да се проведе от 4 до 8 октомври и ще бъде първото на Помпео в Източна Азия от пътуването му до Тайланд през юли 2019 г. След полет до Япония той ще посети Монголия на 6 октомври и Южна Корея на 7 октомври и 8, заяви Държавният департамент.

Помпео обяви създаването на глобална коалиция срещу Китай

Помпео обяви създаването на глобална коалиция срещу Китай

Редица страни вече си дали сметка за заплахата, идваща от Пекин

Като част от пътуването на 6 октомври, Помпео ще участва във втората среща на външните министри от Индия, Австралия и Япония. Ангажиментът Quad беше подновен през 2017 г. за задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и координиране на алтернативи за регионално финансиране на инфраструктурата, предлагани от Китай.

Пътуването на Помпео идва в навечерието на изборите през ноември, като президентът Доналд Тръмп прави твърд подход към Китай като важна външнополитическа платформа, докато търси втори мандат.

Американското правителство постигна голям напредък, след като редица страни - от Африка до югоизточна Азия и Южна Америка - си дадоха сметка за заплахата, която представлява Китайската комунистическа партия за тяхната свобода и суверенитет. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю пред "Фокс нюз".

Сега започнахме да създаваме тази глобална коалиция, за да ги накараме да отстъпят, изтъкна той по отношение на "заплахата от авторитарния режим на Китай".

По думи на държавния секретар, този процес ще отнеме години. Той обаче подчерта, че вече се е направила първата крачка, що се отнася до разпознаване на заплахата.

През юли тази година Помпео омаловажи едно от най-важните постижения на републиканците за последните 50 години, заявявайки, че сътрудничеството на САЩ с Китай е било пълен провал и опасението на бившия президент Ричард Никсън, че с отварянето на света ца Китайската комунистическа партия е създал един "Франкенщайн", е било пророческо.