Американското правителство постигна голям напредък, след като редица страни - от Африка до югоизточна Азия и Южна Америка - си дадоха сметка за заплахата, която представлява Китайската комунистическа партия за тяхната свобода и суверенитет. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю пред "Фокс нюз".

Сега започнахме да създаваме тази глобална коалиция, за да ги накараме да отстъпят, изтъкна той по отношение на "заплахата от авторитарния режим на Китай".

По думи на държавния глава този процес ще отнеме години. Той обаче подчерта, че вече се е направила първата крачка, що се отнася до разпознаване на заплахата.

Германия зове Европа и САЩ да обединят сили в новата Студена война с Китай

Германия зове Европа и САЩ да обединят сили в новата Студена война с Китай

Рамо до рамо Европа и САЩ трябва да се изправят пред огромното предизвикателство

През юли тази година Помпео омаловажи едно от най-важните постижения на републиканците за последните 50 години, заявявайки, че сътрудничеството на САЩ с Китай е било пълен провал и опасението на бившия президент Ричард Никсън, че с отварянето на света ца Китайската комунистическа партия е създал един "Франкенщайн", е било пророческо.

Държавният глава обвини Пекин, че се е възползвал от това отваряне, за да си проправи път към властта и просперитета чрез лъжи и измами. Той подчерта, че сега САЩ и съюзниците им трябва да използват "по-креативни и твърди методи", за да окажат натиск върху китайското правителство за смяна на посоката.

Истината е, че нашата политика, както и тази на други нации, възкресиха провалената икономика на Китай, само за да видим Пекин да хапе международните ръце, които го храниха, заяви тогава Помпео.

Тръмп: Китай създава на САЩ повече проблеми от Русия

Тръмп: Китай създава на САЩ повече проблеми от Русия

Позиция на американския президент