Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео подчерта необходимостта от обединение на арабските държави в Персийския залив по време на визита в столицата на Саудитска Арабия Рияд, докато Вашингтон търси подкрепа сред съюзниците за нови санкции срещу Иран, информира "Ройтерс".

Помпео е уверил Саудитска Арабия, че САЩ ще напуснат сключената с Иран ядрена сделка през 2015 г., ако няма споразумение с европейските партньори за увеличаване на гаранцията, че Ислямската република никога няма да се сдобие с ядрени оръжия.

САЩ зоват света да санкционира Иран

САЩ зоват света да санкционира Иран

Заради програмата за балистични ракети

"Иран дестабилизира целия регион", каза държавният секретар на съвместна пресконференция с външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр.

Подкрепя милиции и терористични групи. Доставя оръжия на хусите в Йемен. Подкрепя режима на Асад в Сирия, поясни Помпео.

Той коментира и разрива между арабските държави и Катар: "Обединяването на държавите от Персийския залив е необходимо и ние трябва да го постигнем".

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха отношенията си с Катар през юни 2017 г., обвинявайки Доха, че подкрепя тероризма и Иран.

Помпео е на тридневна обиколка в региона, която включва Саудитска Арабия, Израел и Йордания.