Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзниците на Вашингтон да помогнат за засилване на икономическия натиск над Иран. Помпео обвини Техеран, че продължава да продава оръжия в Близкия изток въпреки резолюциите на ООН, информира "Ройтерс".

"Трябва да спрем финансирането за режима, използвано за финансиране на тероризъм и "прокси" войни", написа Помпео в "Туитър" преди среща с шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини в Брюксел.

През май САЩ обявиха, че се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и връщат санкциите. Вашингтон призова държавите да прекратят вноса на ирански петрол от 4 ноември или ще бъдат заплашени от рестриктивните мерки на САЩ.

По-рано днес Доналд Тръмп заяви на пресконференция, че може да има "ескалация между нас и иранците. Но сега Иран повече ни уважават от преди".

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Успяхме да убедим страните членки на НАТО да увеличат разходите

Високопоставени представители на Държавния департамент проведоха тридневни разговор в Саудитска Арабия за Иран. Те обсъдиха нови начини за спиране приходите на режима, разкри източник от ведомството.

В друго съобщение в "Туитър" Помпео пише, че заедно със съюзниците от Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Йордания "ние потвърдихме подкрепата си за сирийския политически процес и нашите цели за премахване на влиянието на Иран, победа над ДАЕШ ("Ислямска държава") и предотвратяване използването на химически оръжия".

"Иранският режим иска да започне да създава проблеми, където си поиска. Отговорни сме да го спрем", призова той.