Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разкритикува политиката на Китай за отпускане на заеми на африканските страни в изявление след срещата на върха Китай-Африка миналата седмица, заявявайки, че създава неустойчива тежест за дълга и крие корупцията със своята секретност.

Отбелязвайки, че Китай е най-големият двустранен кредитор на африканските правителства, Помпео каза, че повечето американски чуждестранни помощи, за разлика от тях, са под формата на безвъзмездни средства, а не заеми, за да се насърчи прозрачният икономически растеж, ръководен от частния сектор, което е от полза за всички страни.

Помпео: Китай използва дезинформация, за да разделя САЩ и Европа

Помпео: Китай използва дезинформация, за да разделя САЩ и Европа

Вашингтон обвинява Пекин, че е прикрил епидемията

По време на срещата на върха китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай ще продължи да работи и подкрепя държавите, които са най-силно засегнати от коронавирус, като предоставя "безлихвени държавни заеми" и удължава периода на спиране на дълга за някои африкански държави, предаде Fox News.

Помпео определи тези изявления като празни обещания и подвеждаща пропаганда.

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Едва ли искат да "стават жертви на американските геополитически планове"

Пентагонът днес публикува списък с 20 китайски компании, които според САЩ са подкрепяни от въоръжените сили на азиатската държава.

Това е поредният сблъсък между Вашингтон и Пекин.