Американският държавен секретар Майк Помпео посети иракската авиобаза Айн Ал Асад в западна провинция Анбар, която е домакин на американски войски, малко след ракетно нападение върху друга военна база на САЩ в северната провинция Киркук, съобщи "Спутник".

Информацията за посещението на Помпео бе пусната от кюрдските медии.

Иракската база в Киркук беше нападната в петък.

Централното командване на САЩ (CENTCOM) потвърди, че цивилен американец е убит, а няколко американски и иракски военни са ранени.

Цивилен загина при ракетна атака срещу американска база в Ирак

Цивилен загина при ракетна атака срещу американска база в Ирак

Няколко военни са ранени…

Не за първи път американските сили в Ирак са атакувани. По-рано през месеца въздушната база Балад, използвана от американските военнослужещи, беше ударена от пет ракети, които кацнаха на по-малко от миля от базата.

Майк Помпео посети Ирак и на фона на продължаващите масови протести, които започнаха в началото на октомври и след това се превърнаха в сблъсъци с полицейските сили.

Президентът на Ирак подаде оставка

Президентът на Ирак подаде оставка

При трудна политическа ситуация и неспособност партиите да се договорят за премиер

Масовите протести обхващат Ирак от 1 октомври, а протестиращите, повечето от които млади, настояват за преразглеждане на политическа система, която те смятат за дълбоко корумпирана и поддържаща повечето иракчани в бедност.

Според иракското здравно министерство досега в протестите са убити 400 души, а над 15 000 са ранени.

Иракски протестиращи затвориха нефтената зона на Насирия

Иракски протестиращи затвориха нефтената зона на Насирия

Протестиращите скандираха "Няма родина, няма петрол",

Демонстрации се проведоха и вчера. Протестиращи нахлуха в южната нефтена зона на Насирия в Ирак и принудиха служителите да отнемат електроенергията от нейната контролна станция.