Популярността на френския президент Еманюел Макрон се увеличи през юли. Рейтингът на одобрение на държавния глава нарасна с 6% до 50%, след като допринесе за постигането на споразумението с другите евролидери за възстановяването на ЕС от пандемията от коронавирус и направи рокади в правителството на Франция.

Социологическо проучване на Harris Interactive за LCI TV, цитирано от "Ройтерс", сочи, че половината от респондентите вярват на политиките на Макрон. За втори път от април 2018 г. френският президент е одобряван от 50% от французите.

Изследването е направено на 21-23 юли, малко след договорените от евролидерите 750 милиарда евро, които Макрон определи като "исторически". Франция ще получи най-малко 40 милиарда евро безвъзмездна помощ.

Държавният глава също смени премиера в началото на юли и направи рокади в кабинета си.

Същото проучване показва, че новият премиер Жан Кастекс е одобряван от 56% от анкетираните в сравнение с предшественика му Едуар Филип, който е подкрепян от 51%.

Междувременно новите случаи на коронавирус във Франция се увеличиха с 1392 за ден. Това е най-високият брой за един ден от 26 юни, когато бяха потвърдени 1588. Има опасения, че страната може да бъде връхлетяна от втора вълна, въпреки че властите отхвърлят подобен сценарий.

Във Франция има 185 196 случая. Починали са още 15 души и с тях се увеличават до 30 238.