Останки от 59 човешки тела, предимно на млади хора, са били намерени в гробове без маркировка в Мексико, предаде BBC.

Телата, вероятно на тийнейджъри, са открити в щата Гуанахуато, който се е превърна в поле за борба на наркокартелите.

През първите осем месеца на годината в щата Гуанахуато са регистрирани над 2200 убийства.

Мрачното откритие дойде, след като семейства на изчезнали лица подадоха сигнали, каза Карла Кинтана, ръководител на Националната комисия за издирване в Мексико. Поне 10 от жертвите са жени, каза тя.

Повече от 80 души са участвали в разкриването на гробовете, след като властите са били информирани за възможното им местоположение, въпреки че не е ясно кой е предоставил информацията.

14 убити и трима ранени при престрелка в Мексико

14 убити и трима ранени при престрелка в Мексико

Полицията срещу наркокартелите

През юли нападатели нахлуха в център за рехабилитация на наркотици в Ирапуато, Гуанахуато и убиха 24 души. Това се случи след подобна атака върху рехабилитационен център в същия град по-малко от месец преди това.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, който влезе на власт в края на 2018 г., обеща да предприеме мерки срещу насилието на бандата. Въпреки това, националният процент на убийствата достигна рекорд за всички времена през 2019 г.

Държавата се бори с няколко наркокартела, включително тези от Синалоа, Халиско и останки от стария картел Зетас.

Повече от 77 000 души са изчезнали в обхванатото от насилие Мексико. Повечето са изчезнали от 2006 г. насам, когато правителството обяви война на наркокартелите.

Около 296 000 души са убити от подетата от правителството война срещу наркокартелите през 2006 г. Повечето от убийствата са свързани с насилие между престъпните групи.

Хиляди гробове с тела са открити оттогава.

Хиляди протестираха в Мексико с искане за оставката на президента

Хиляди протестираха в Мексико с искане за оставката на президента

Над 150 000 души излязоха на централния площад в Мексико Сити

Един от най-бруталните случаи е от преди шест години, когато изчезнаха 43 студенти от колеж. Неразрешеният случай предизвика широко обществено недоволство в Мексико.