Поредица от анонимни сигнали за бомбена заплаха бяха подадени в реди градове на Хърватия днес, съобщава "Евронюз".

Наложи се евакуацията на няколко полицейски управления, търговски центрове и съдилища - включително Върховният съд на страната по време на среща с делегация от Украйна.

Полицията съобщи, че е получила няколко сигнала за поставени взривни устройства на места в цялата страна.

По информация на хърватските медии при извършените обиски досега не са открити взривни устройства.

Украински посолства получават "кървави пакети" с животински очи

Украински посолства получават "кървави пакети" с животински очи

Входът на посолството във Ватикана е бил "опустушен"

Радован Добронич, председател на Върховния съд на Хърватия, заяви, че служител по сигурността го е информирал за бомбената заплаха, докато е бил на среща с делегация от Върховния съд на Украйна. Според него заплахата има връзка с въпросната среща.

Анонимните заплахи се случиха на фона на дебат в Хърватия дали Европейският съюз и страната, която е членка на НАТО, трябва да се присъединят към западната инициатива за обучение на украински войници срещу нахлуващите руски сили.

Правителството на Хърватия е предимно "за" започване на обучението, докато президентът Зоран Миланович е против, тъй като смята, че това би означавало пряко участие на Хърватия във войната.

Анонимните сигнали за бомба идват само дни, след като украинските посолства и консулства в шест европейски страни, сред които и Хърватия, получиха "кървави" пакети с очи на животни. Все още няма яснота кой и с каква цел ги е изпратил.

Шестте писма-бомби до важни обекти в Испания изпратени от Валядолид

Шестте писма-бомби до важни обекти в Испания изпратени от Валядолид

Устройствата бяха изпратени до премиера, украинското посолство, правителствени служби, сателитна компания на ЕС и посолството на САЩ