Жители на гръцки острови отново излязоха на протест. След като няколко острова се вдигнаха на протест заради големия брой на бежанците, стачката днес е насочен към плана на правителството да вдигне данъците.

Днес стачка блокира гръцките острови Лесбос и Хиос. Според протестиращите интереса на туристите към тези дестинации значително е намалял заради бежанската вълна, а вдигането на данъците ще се отрази и върху цените дори на стоки от първа необходимост. Хотелиери и ресторантьори от островите са категорични, че след като се вдигнат данъците, те ще бъдат принудени да увеличат и цените в туристическия сектор. Всичко това би довело до фалити на хотели и заведения и пълно отдръпване на туристическия поток към тези острови.

Пълна стачка на Лесбос срещу многото бежанци на острова

Пълна стачка на Лесбос срещу многото бежанци на острова

Стачкуват и полицаите

Припомняме, под натиска на кредиторите правителството на Гърция прие закон за отмяна на намалените данъци по островите. Предвидено е от началото на следващата година задълженията на островитяните да се изравни с високите данъци в цялата страна.

Заради това синдикатите днес излязоха пред общините на двамата острова. Заради стачката са затворени и всички държавни учреждения. Частните фирми също не работят.

Сблъсъци между мигранти и полиция в Гърция

Сблъсъци между мигранти и полиция в Гърция

Мигрантите от Африка се разбунтували

Протестите срещната подкрепата и на местната управа. Кметовете на островите се обявиха напълно в подкрепа на населените места. Председателите на местните парламенти съобщават за силно напрежение между гражданите.
Те настояват за спешна среща с премиера Алексис Ципрас, предаде БНР.