Днес от 11.00 часа местно време ( 12.00 - българско), в съда в гр. Гевгели започва поредното дело по казуса Спаска Митрова.

Младата жена продължава да се бори за родителските си права над малката Сузана.

На последното съдебно заседание от 17 февруари съдът не взе решение за детето на Митрова заради разглеждането на нови документи и доказателства, имащи отношение към присъждането на родителските права над 3-годишната Сузана, която майката не е виждала вече 7 месеца.

По случая на Митрова от 2007г. насам в Основния съд в Гевгелия се водят дела за отнемане на малолетен по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е произнесена присъда на 2 юли 2007г. Спаска Митрова е получила условна присъда от шест месеца, която няма да стане ефективна, ако в срок от една година осъдената не извърши ново престъпление.

Митрова е обжалвала решението на съда, като жалбата й е отхвърлена с решение на Върховния съд от 3 юни 2008г.

Основният съд в Гевгелия на 29 септември 2008г. е отхвърлил искането на Спаска Митрова за преразглеждане на делото като неоснователно, а такова решение е взел и Върховният съд на 28 април тази година.

В края на 2007г. Митрова отново получава условна присъда за същото престъпление от осем месеца, която няма да стане ефективна, ако в срок от 2 години не извърши ново престъпление. Присъдата е влязла в сила на 17 май миналата година.

Осъдената отново е подала искане за преразглеждане, което с решение на Основния съд в Гевегелия на 20 септември миналата година е отхвърлено като неоснователно, което пък е потвърдено с решение на Апелативния съд на 3 март тази година.

След внесено искане за извънредно преразглеждане на присъдата на 3 юни тази година делото е внесено във Върховния съд на Македония. Според съобщението от македонското правосъдно министерство с присъда от 10 юли миналата година, влязла в сила на 3 декември миналата година, Спаска Митрова е осъдена на затвор от 3 месеца за отнемане на малолетен.

Осъдената е насочена да се яви за излежаване на присъдата в затвора "Идризово" на 10 март 2009 г., но по нейна молба за отлагане на началото за излежаване на присъдата, наказанието е отложено с три месеца и тя е трябвало да се яви в затвора на 14 юни.

Недоволна от решението, Митрова е подала жалба, която е била отхвърлена като неоснователна, след което е подала молба за ново отлагане на излежаването на присъдата, която е била отхвърлена, като решението е било потвърдено на 8 юни 2009 от Наказателния съвет на Основния съд в Гевгелия.

Тъй като Митрова на 14 юни не се е явила в затвора, е обявена за издирване.

На 29.07.2009г. в 20.30ч. македонската полиция е отишла в дома на Спаска Митрова и принудително отвежда нея и дъщеря й (още кърмаче) в полицейската станция в Гевгелия. Влачили цял етаж Спаска за косите, за да я изведат навън. Откарали я заедно с дъщеричката, въпреки че са представени две медицински свидетелства - че ще кърми дъщеря си до 1 септември и че детето страда от алергичен бронхит.

След излежаване на 2/3 от присъдата и в резултат от натиска на българския премиер, президент и медии македонската страна пусна Митрова на свобода на 8 октомври 2009 г.

Сагата на македонката с българско самосъзнание обаче не свършва до тук. Малко след освобождаването си от "Идризово" Спаска получава призовка за ново дело за отнемане на дъщеря й Сузана.

През декември Македония завежда ново дело срещу Митрова. Този път тя е обвинена, че не допуска бившия си съпруг при детето им, въпреки че то не е при нея и Спаска не го е виждала, след като е излязла от затвора.

Преди днешното заседание на съда Спаска Митрова беше заплашена от македонски полицаи, че ако днес на делото има дори една кола с българска регистрация или един български журналист, тя ще преживее още по-голям ужас от досегашния.