Още един журналист бе убит в Мексико, информира Алджазира. Това е осмото убийство от началото на годината. Инцидентът предизвика опасения за безопасността на журналистите в страната.

Армандо Линарес беше застрелян в къща в град Зитакуаро в щата Мичоакан, съобщиха от офиса на главния държавен прокурор.

Убийството на Линарес се случи шест седмици след убийството на колега му Роберто Толедо от същия вестник "Монитор Мичоакан". Именно Линарес обяви смъртта на Толедо на 31 януари във видео, публикувано в социалните мрежи.

Мичоакан отдавна е съкрушен от войни между мощни банди, борещи се за контрол върху пазара на незаконни наркотици.

От полицията все още търсят мотив за убийството.

След смъртта на Толедо, Линарес заяви, че е получил няколко смъртни заплахи, след като се е записал в правителствена програма за защита на журналистите.

Запитан кой според него стои зад заплахите, Линарес каза, че "те се представят за въоръжена група, представят се за престъпна банда.

Престъпниците в Мексико често твърдят, че са част от някой наркокартел, за да всяват страх у жертвите си, независимо дали наистина са или не.

"Имаме организирана престъпност, както в останалата част от страната, и Монитор работи по много въпроси като незаконната сеч, като се има предвид, че сме близо до резервата на монарха", каза Линарес в началото на февруари. "Писахме много за незаконната сеч, а също и за много въпроси като корупцията в общинската управа."

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопез Обрадор реагира гневно на световните критики за убийствата. Той добави, че правителството разследва всички убийства.

Пресгрупи твърдят, че ежедневните критики на Лопес Обрадор към журналисти, които той нарича "консерватори" и "наемници", ги правят по-уязвими към насилие.

Журналистите често са мишени на наркокартелите в Мексико, които се стремят да сплашат и манипулират отразяването на техните дейности и техните съперници.

Мексиканските журналисти на протест след убийствата на репортери

Мексиканските журналисти на протест след убийствата на репортери

Мексико е считана за една от най-опасните страни в света