Парламентът на Португалия одобри в четвъртък законопроект за легализиране на евтаназията, което в момента е възможно в едва няколко държави, предаде politico.eu.

Предложението на социалистите спечели най-много гласове със 127 гласа "за", 86 "против" и 10 въздържали се.

Законът обаче изисква второ гласуване и противниците му, които протестираха извън парламента, настояват за референдум и произнасянето на Конституционния съд.

Португалският вот последва подобен ход миналата седмица в долната камара на испанския парламент. И в двете страни въпросът предизвика страстен дебат.

Португалия не одобри евтаназията

Португалия не одобри евтаназията

Разликата е 5 гласа

"Прекратяването на безполезните страдания по този начин е хуманна и дълбоко морална позиция", каза Изабел Морейра от управляващата Социалистическа партия. "Преследването като престъпници на онези, които помагат на пациенти с неизлечими заболявания, е утвърждаване на нетолерантността."

Исканията на пациентите да прекратят живота си доброволно трябва да бъдат изпращани поне два пъти и с одобрението на поне двама лекари. Те трябва да бъдат психично здрави.

"Животът е право, но не бива да е задължение да се живее с ужасяващи страдания", казва Моиес Ферейра от Левия блок. "Тук не става дума за убийство, а за помощ и съпричастност към страданието на другите."

През 2018 г. опитът за легализиране на евтаназията бе победен с пет гласа в Асамблеята на Репулица.

Португалската комунистическа партия се присъедини към консервативни и крайнодесни депутати в противопоставянето на мярката, която беше подкрепена от левия блок, еколог и партии за правата на животните, плюс малка партия вдясно.

"Все още имаме време да избягваме решения, за чиито социални и човешки последствия ще съжаляваме в бъдеще", заяви членът на комунистите Антонио Филипе, който призова за по-големи инвестиции в палиативни грижи в системата на общественото здравеопазване. "Достойна държава не може да задължи гражданите си да избират между страдание и смърт."

Проучванията показват, че повечето граждани подкрепят евтаназията.

Избирателна активност от над 50 процента е необходима за валидиране на всеки референдум.

Петиция с 60 000 подписа може да предизвика референдум в парламента, но е необходимо мнозинство от законодателите, за да се проведе гласуване.

Държавният глава на Португалия, президентът Марсело Ребело де Соса, който е католик, също може да усложни приемането на закона, като изиска допълнителен политически дебат или подаване на законодателство за преразглеждане от Конституционния съд.

Конституцията гласи "Човешкият живот е неприкосновен".

В рамките на Европа, Белгия, Холандия и Люксембург са легализирали евтаназията, а Швейцария позволява самоубийство. Канада, Колумбия, австралийския щат Виктория и редица щати в САЩ също позволяват някаква форма на подпомагана смърт.

През 2007 г. Португалия разреши аборта, а три години по-късно и еднополовите бракове.