Португалия в събота обяви като абсурдно решението на Великобритания да изключи страната от списъка на държавите, до които британците могат да пътуват, без да се налага да спазват карантинните ограничения при връщането си, предаде АДФ.

Двете страни регистрират около 4000 случая на милион жители, въпреки че Великобритания регистрира значително по-висока смъртност.

Въпросът за карантината е абсурден, каза външният министър Аугусто Сантос Силва в интервю за държавната телевизия RTP. Винаги е ужасно да сравняваме данните от болест и смърт, добави той.

"Но е абсурдно, че Обединеното кралство налага карантина на пътниците, които се връщат от страна, която по отношение на всички показатели за пандемията има по-добри резултати от самото Обединено кралство."

Британските посетители са най-голямата част от туристическия пазар на Португалия, като 2,1 милиона посетители през 2019 г. генерират 3,3 милиарда евро.

България поиска обяснение от Великобритания заради карантината за българи

България поиска обяснение от Великобритания заради карантината за българи

Посолството ни в Лондон е отправило нота...

Смъртността на коронавирус в Португалия е 156 на милион жители, докато във Великобритания е 650 - като някои наблюдатели там твърдят, че реалната е по-висока.

Но в петък, когато Великобритания обяви списък с повече от 70 държави или територии, които ще бъдат освободени от карантинни мерки от 10 юли, Португалия беше една от малкото държави от ЕС, които не са в списъка.

Сантос Силва призна, че има опасения от скок на инфекциите в районите, северно от Лисабон, където са възстановени мерките за блокиране.

Това обаче не би трябвало да засегне летовниците, пътуващи до региона Алгарве, аргументира се той.

Първоначално Португалия беше похвалена за справянето с пандемията на коронавирус, но в сряда бяха ограничени ограниченията за блокиране в 19 квартала в северната периферия на Лисабон. Ограниченията засягат около 700 000 души и ще останат в сила най-малко две седмици.

Със средно 321 на ден, броят на новите случаи, регистрирани в Португалия, нарасна с една трета през юни в сравнение с предходния месец.

Великобритания отменя забраната за пътуване до 90 държави

Великобритания отменя забраната за пътуване до 90 държави

Популярна дестинация като Турция също се очаква да бъде включена в списъка

Припомняме, че по-рано България също поиска обяснения от правителството на Великобритания заради карантината за български граждани.