Парламентът на Португалия одобри 15-дневно удължаване на извънредното положение до 23 декември, предаде "Ройтерс".

И Португалия удължи извънредното положение заради пандемията

И Португалия удължи извънредното положение заради пандемията

Правителството и депутатите одобриха закон...

Указът предвижда допълнително удължаване до януари, тъй като правителството подготви мерки за ограничаване на заразата с COVID-19 по време на празничния сезон.

Националното извънредно положение за справяне с втората вълна на вируса първоначално влезе в сила на 9 ноември и сега вероятно ще остане на място поне до 7 януари.

Парламентът може да разреши само удължаване с 15 дни, но в своя указ, който депутатите одобриха в петък, президентът Марсело Ребелу ди Соуза ясно заяви удължаването до януари.

Коронавирус: И Нидерландия и Португалия с нови рекорди за заразени и починали

Коронавирус: И Нидерландия и Португалия с нови рекорди за заразени и починали

Така е практически в цяла Европа

Това, според него, е необходимо, за да може правителството да приеме необходимите правила, за да ограничи разпространението на COVID-19 и да обяви мерки за периодите на Коледа и Нова година. Настоящото извънредно положение включва нощен комендантски час и масово заключване в почивните дни в по-голямата част от страната.

Вътрешна забрана за пътуване също влезе в сила около два официални празника, на 1 и 8 декември, което повдигна перспективите за подобна забрана за Коледа. Правителствените министри ще се срещнат в петък вечерта, за да се споразумеят за нови правила, които ще бъдат обявени в събота.

Премиерът Антониу Коща призна пред радио Observador, че Коледа тази година няма да бъде същата, но правителството планира да облекчи някои правила. Пътуванията между регионите няма да бъдат забранени на 24 и 25 декември.

По-строги правила обаче вероятно ще бъдат въведени, за да се избегнат големи събирания в навечерието на Нова година и Коста каза, че ще има ограничения.

След сравнително леката първа вълна на болестта в сравнение със страни като Испания или Италия, Португалия вече е регистрирала рекорден брой инфекции и смъртни случаи през втората вълна, но ежедневният брой на случаите леко е спаднал през последните няколко дни.

Португалия недоволства от нарушаване на свободното движение в ЕС

Португалия недоволства от нарушаване на свободното движение в ЕС

ЕС ще изключи Алжир от списъка с безопасните държави

313 000 са положителните случаи, 234 000 - оздравелите, а над 4 800 - починалите.